marți, 2 octombrie 2012

Sa mai si " fosilizam "





           Desi ma pasioneaza, colectionez fosile doar in masura in care le descopar singur, dar inca nu am experienta necesara pentru a le si cataloga . Asa ca un ajutor din partea celor specializati, ar fi bine venit .





                Acest exemplar are aproximativ 5mm diametru . Tinand cont de zona unde a fost gasit, ( Cozla, Piatra-Neamt ) inclin sa cred ca apartine faunei din oligocen .
           Daca sunt necesare detalii, pentru o incadrare corecta a tipului de fosila, astept intrebari .
           Mentionez ca am si  " contramarca " .
           Multumesc anticipat pentru ajutor .

11 comentarii:

  1. Salut,

    Daca e de la Cozla asa ar trebui, dar nu se stie niciodata. Problema e ca nu se vede foarte bine in poza. Poate fi un crustaceu, seamana putin si cu un trilobit dar nu are cum sa fie (cred) deoarece au trait cu mult mai in urma. Daca se poate sa mai faci poze, poate si cu contramarca. te astept char cu un schimb cu una dintre parti daca esti interesat :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Locatia e certa, eu am gasito . Ca si perioada, oligocen, iar este corect, deoarece am lucrarea Fauna fosila din oligocenul de la P.Neamt de prof. Mihai Ciobanu, care descrie foarte clar aceasta zona . Am mai gasit si Cetorhinus parvus Leriche ( fanuncule ) identificarea lor fiind facuta dupa lucrarea mentionata ( exista poze ). Ca tip am inclinat inadevar spre trilobit . Voi posta ambele, incercand sa fie o imagine mai clara . Ca schimb, as fi de acord . Tinem legatura .
    Liviu

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci ai gasit un dinte de rechin. Foarte frumos. Si eu incerc sa fac rost de cat mai multe carti de genul, dar sunt foarte greu de gasit. Am cumparat acum de pe okazii cateva si sper sa fie utile (maine o sa le ridic). A cautat si aceasta lucrare dar nu o gasesc. Mai am ceva lucrari in format pdf si daca te intereseaza ti le pot trimite. Pentru schimb lasa-mi adresa ta de e-mail pe blogul meu ca sa iti trimit poze cu ce iti pot oferi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Referitor la carte,a aparut in 1977 la Editura Academiei Romane si este cu autograf .

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar azi am ridicat coletul cu o carte de paleontologie destul de bine structurata si cu foarte multe detalii despre fosile, inclusiv imagini, si Fauna Calloviana din Valea Lupului (Rucăr) de I.Simionescu din 1899 de la un anticariat. Ultima o am si format pdf impreuna cu alte 3 zone descrise tot de Simionescu. Pe celelalte 3 cred ca le voi printa deoarece nu le-am gasit la anticariatele online. Cartea ta mi se pare interesanta, mai ales daca descrie fosilele de pesti din acea zona. Am si eu 2 pesti pe care nu am reusit sa ii identific, poate reusesc sa o gasesc totusi pe undeva de vanzare

    RăspundețiȘtergere
  6. Posteaza poze si poate reusesc eu sa identific pestii . Bine ar fi o incadrare in timp .

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt pe blogul meu la categoria pesti http://fosilesiroci.blogspot.ro/search/label/Pesti eu cred ca unul poate fi din specia Percidae dar nu sunt sigur. Te astept cu un mesaj. Si astept si adresa de mail in vederea schimburilor daca mai sti interesat

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut!Cunosc destul de bine fauna fosila Oligocena de la Piatra Neamt si cred ca stiu exact ce reprezinta aceasta fosila...este vorba despre un solz de peste,cel mai probabil din specia Clupea (o sardina),una dintre cele mai intalnite fosile in zona.Pe Pietricica,in sisturile disodilice se gasesc o gramada de asemnea solzi,eu am gasit chiar schelete intregi.Scuze,dar trilobitii sunt disparuti cu vreo 200 de milioane de ani inaintea acestor pesti oligoceni.

    RăspundețiȘtergere
  9. Teoretic,Oligocenul este incadrat intre 34-23 mil.ani si este o subdiviziune a perioaderi Paleogene.In acele timpuri acolo unde se afla acum Piatra Neamt era tarmul unei mari care se intindea spre est.Teoretic,aceasta mare era asemanatoare Marii Negre,cu un strat de apa toxica in adancime,cu concentratii de hidrogen sulfurat,neprielnic vietii.Datorita lipsei bacteriilor care descompun tesuturile s-au fosilizat foarte multi pesti in zona.Daca ai timp sa cauti pe Pietricica vei gasi pesti fosilizati cu tot cu carne.Eu am gasit unul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru raspunsuri . Nu cred ca este un solz, e adevarat, poza nu este prea clara, dar marita cu o lupa 10X, desi se vede binisor si cu ochiul liber, se pot distige 5 perechi de picioare . Incerc sa revin cu o imagine mai clara . A fost gasita pe Cozla si nu pe Pietricica . Astept raspuns .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe Cozla,Pietricica si Cernegura se gaseste aceeasi fauna fosila,Oligocena.Eu personal am facut colectari pe Pietricica,datorita aflorimentelor mai expuse.Poate revii cu poze mai clare,dar parerea mea ramane ca este 100 % un solz de peste.Am gasit zeci de asemenea solzi,unii mari si foarte bine conservati.Daca ai ocazia mergi cu fosila la Muzeul de Stiintele Naturii pentru confirmare.

      Ștergere