sâmbătă, 16 februarie 2013

De la Sankt Petersburg la Petrograd

   Articolul a fost inspirat de o carte postala descoperita recent si pe care am privit-o mai atent abia acum . M-a atras stergerea numelui Sankt Petersburg si inlocuirea lui prin imprimare/stampilare cu  Petrograd . Se poate vedea pe imaginea de mai jos . 


   Se stie ca denumirea  Sankt Petersburg, datant de la infiintarea orasului de catre tarul Petru cel Mare la 1703, a durat pana la 1914.
   La 31 august stil nou, ( 18 august stil vechi ) 1914, la initiativa tarului Nicolae al-II-lea, orasul a fost rebotezat Petrograd, ( nume purtat pana la 24 ianuarie 1924, cand va deveni Leningrad ) intrucat numele Sankt Petersburg a fost considerat ca având rezonanță germană . Incepuse deja Primul Razboi Mondial .
  Am considerat necesare aceste precizari, pentru a putea trece la prezentarea " reversului ".


   Cartea postala a fost scrisa la data de 22 ianuarie 1917                     ( expeditorul, cetatean elvetian, ramanand pe " stil nou " ), conform adnotarii, urmand a fi expediata catre Elvetia . Data postei este insa 09.01.1917,( conform calendarului local pe stil vechi ) . 
   Nori tulburi se adunau peste vechea capitala intrucat in mai putin de o luna avea sa inceapa Revolutia din Februarie, ce va duce la detronarea tarului Nicolae al-II-lea .
   Se pot vedea si nelipsitele stampile de cenzura . Nu se stie daca, cartea postala a mai ajuns la destinatie . Nu exista nici un element care sa sustina acest lucru . 
   Desi imprimatul nu are o data care sa ateste anul tiparirii, consider ca acesta a fost emis inainte de august 1914 motivat de faptul ca purta vechiul nume al orasului .
   Nu cunosc daca dupa detroarea tarului, corespondenta a mai fost francata cu marci purtand efigia acestuia ( chiar cu supratipar ). In acest caz ar fi printre ultimele efecte postale cu astfel de marci .
   Daca sunt observatii sau completari, a-si fi bucuros sa le cunosc . 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu