duminică, 22 decembrie 2013

AUTENTIC sau FALS ?

             Obișnuiesc, când am timp, să mă plimb pe site-urile de licitații, în speranța că voi găsi ceva ce mă interesează . 
             Și într-o zi, am găsit .
           Marca 30 parale emisiunea 1864, circulată, cu ștampilă dublu cerc, GALATZ-MOLDOVA  22/11 . Este adevărat că amprenta ștampilei putea fi mai clară, dar se poate identifica .
           Piesa era oferită doar cu o singură poză, respectiv față . În rest nici un detaliu . Marca în sine corespunde tipului I, iar ștampila atât cât am putut vedea, părea ok, atât ca text, dimensiuni și dată . 
          Am verificat câteva materiale unde sunt prezentate ștampile din acea perioada, inclusiv studiul domnului Cornel Spineanu, referitor la circulația acestor mărci .
 (Almanahul filatelic - 1977, pag. 140) .
           Așa că, am cumpărat .
          Când am primit piesa, surpriză ; am remarcat pe spatele ei poansonul de expertiză HEIMBUCHLER BPP, poziționat corect pentru o marcă nedantelată și obliterată . Acest lucru, repet nu a fost menționat în descrierea facută de vânzător .
          Pentru cei mai puțin inițiați în acest domeniu al expertizelor, iată cum trebuie să arate poziționarea unui astfel de poanson .
                         
           Poziționarea poansonului de expertiză aplicat pe versoul mărcilor considerate autentice, în pozițiile stabilite pentru fiecare categorie de marcă poștală, prin regulile generale de expertizare .


                     Pe moment concluzia a fost clară : marca este autentică .   Și totuși ceva mă frământă . 

                       PREȚUL plătit . Doar 8 euro . 

                      Dacă e autentică, înseamnă că am făcut o achiziție bună . Dacă totuși este un fals (ca ștampilă și implicit poanson expert), trebuie să recunosc că e făcut de cineva bine informat și care și-a luat toate măsurile de siguranță ca marca să trecă .
În acest caz, pentru banii plătiți, nu fac o tragedie .
               Eu rămân însă la prima părere și anume că marca este autentică .
                      Rog pe cei ce stăpânesc perioada mărcilor clasice, să comenteze acest aspect, pentru a putea trage o concluzie cât mai aproape de adevăr .
              Comentariile dumneavostră doresc să fie făcute pe blog, pentru o mai bună evidență a lor, venind și în sprijinul celor care vor citi ulterior acest articol, având astfel posibilitatea de a afla toate amănuntele .
              Orice lămuriri suplimentare sunt binevenite .

                           Vă mulțumesc anticipat .


                                        Iată și pozele cu marca în discuție :

30 parale 1864, Tip I 


Verso, cu poanson expert


Detaliu
           P.S. Nu știu ce reprezintă simbolurile din partea stângă .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu