vineri, 13 septembrie 2013

Înscrisuri - episodul 3


Și dacă tot se apropie deschiderea noului an școlar, iată și câteva manuale care au "scăpat" și nu s-au rătăcit după desele mutări ale proprietarului, de la Cernăuți la Sadova, cu rușii "în spate" și din nou spre casă în Moldova . Starea lor este bună ținând cont de vechime și mai ales de "voiajele" (împachetează, despachetează) impuse de acele vremuri . Cine a trăit acele vremuri își aduce aminte .
 Adnotările și semnăturile aparțin mamei, motiv pentru care nu am dorit să le îndepărtez . Au fost manuale pe care le-a folosit, în acei ani tulburi, când începeai o clasă la Cernăuți și o terminai în Oltenia, continuai în jud. Fălciu și tot așa . 
Și asta pentru că bunicul a fost militar și era intro permanentă mișcare, funcție de evenimentele care se derulau . Chiar dacă nu era născută când aceste manuale au fost tipărite, a avut șansa să le aibă, prin grija tatălui, în casă atunci când a avut nevoie de ele .
Azi când le răsfoiesc simt forfota acelor ani și prezența celor ce le-au citit .
 De remarcat la aceste manuale : autorii, editurile, anii de apariție și nu în ultimul rând, tirajul extrem de mic chiar pentru acei ani . Astfel de exemplare pot ocupa un loc de cinste în orice bibliotecă, fie ea chiar și publică .
Câte exemplare or mai fi astăzi ?  Greu de apreciat . 
Și chiar nu contează ! Pentru mine au o altă valoare .

            Să vedem și despre ce vorbim . 






















Celor care încep școala, mult succes și rezultate pe măsura așteptărilor !

Doamne-ajută !

2 comentarii:

  1. Frumoasa colectie, caci este o adevarata colectie. Cu trimitere, cel putin una dintre carti, si la filatelie. Vezi marcile postale Casa Corpului Didactic.
    Lucruri obisnuite care in ani isi sporesc valoarea, prin incarcatura emotionala dobandita, prin schimbarile care din pacate au dus la pierderea unor valori fundamentale, prin sufletul celui care le rasfoieste cu amintirile dragi lui in minte.
    Cu drag, de la
    Dragos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am câteva chitanțe, timbrate pe spate, care atestă plata unor taxe pentru susținerea în particular a examenelor (susținute de mama mea). E ceva mai deosebit, dar se practica în aceea perioada (1946).
      Mulțumesc Dragoș, pentru că te simt aproape .
      Numai bine,
      Liviu

      Ștergere