miercuri, 1 mai 2013

CULTURA POPULARA ROMANEASCA episodul IV

                 INSTRUMENTE MUZICALE ; DANSUL POPULAR

Istoriografia consemneaza aparitia instrumentelor muzicale inca din cele mai vechi timpuri, in urma necesitatii omului din antichitate de a alunga spiritele malefice, de a comunica impreuna cu ceilalti indivizi ai comunitatii, de a-si exprima trairile, de a imita unele sunete din natura sau de a acompania practicarea unor ritualuri sau dansuri populare. 
" Hai sa redescoperim cu mai multa rabdare si intelegere mesajul prafuit al strabunilor nostri, pentru a nu ramane singuri, intr-un viitor apropiat " . Ovidiu Papana

Instrumente muzicale



                                              
                              Stampila ( verso )



Când vorbim de dans trebuie să ne referim la dansul popular autentic şi aici nu se poate să nu te gândeşti şi la portul popular, la puritatea şi curăţenia tradiţiilor populare. Parcă ne este frică să promovăm sau să amintim în vreun fel de cântecul şi dansul popular.  
În toate cazurile, dansul nu este separat de muzică. Înainte de a fi acompaniat de instrumente, s-a dansat în acompaniamentul cântecelor şi în ritmul bătăilor de palme sau cel obţinut prin instrumente de percuţie: sucitoare, dube, etc .
  






actualizare 08.09.'13.       
"Măzărichea" - Banat

"Mărănghiile" - Dobrogea
"Trei păzește" - Oltenia

Un verso

( va urma, episodul V ; Tesaturi, ornamentica populara, crestaturi in lemn )

2 comentarii:

  1. Ultimile imagini si cartile postale m-au dat gata ! Nu le stiam ! Si acest articol merita a fi completat periodic pe masura gasirii altor "exponate" caci tematica este extrem de generoasa.
    Dragos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asta și încerc . Vă mulțumesc pentru "prezență"

      Ștergere