joi, 12 iulie 2012

PRINCIPATELE UNITE ; 3 parale 1864

       Marca 3 parale, Principatele Unite, 1864
    Tiraj = 52000 buc.  Vandute = 34284 buc. ,
 Stoc ( neobliterate ) = 17716 buc. ( sursa CMPR 74 )
             Pozitia in coala a erorii :
  coloana 1 , rand 2 ; conform coala prezentata pe  RomanianStamp  si reprodusa mai jos ( poza marcii prezentata este rotita la 180 grade fata de pozitia ei normala in coala, pentru o vizualizare mai buna  ) 

                                Coala contine 40 marci .

coala 3 parale, emisiune 1864
            Semnalare principala : Inelul de la goarna , spart
Totodata, caracteristicile de desen ale marcii, conform studiilor din CMPR 74 si Romanian Stamp, atesta ca marca nu este un fals .
Nu am gasit pana acum, nici o semnalare privind cele prezentate .


Astept comentarii, precum si o apreciere privind tirajul posibil al marcii in discutie . Marca este gumata cu usoare urme de sarniera , fara pliuri sau subtieri .
O seara linistita .

Nota
Nu pot exista mai mult de 443 bucati in stare neobliterata .
   ( 17716/40 ~ 443 coli, asadar maxim 443 bucati )
        

4 comentarii:

  1. Semnalarea ridică câteva probleme:

    - nu se cunoaşte dacă defectul clişeului a fost din fabricaţia planşei sau dacă a apărut pe parcursul imprimării;
    - marca de 3 parale 1864 este aşa de rară în stare obliterată, încât nu există (nu se cunoaşte) niciun martor obliterat (oricum, această marcă nu a fost distribuită decât la trei oficii); personal, am încercat să fac un inventar al pieselor obliterate întâlnite, dar în ultimii 30 de ani numărul acestora nu trece de zece (din care o singură pereche, reconstituită din două unicate, cu ajutorul ştampilei);
    - marca este destul de rară chiar în stare neuzată, fără defecte; ea lipseşte din majoritatea colecţiilor mici şi medii de marcă românească; din această cauză, nu există studii publicate ale defectelor clişeelor;
    - există însă câţiva experţi care au o evidenţă proprie a defectelor fiecărui clişeu, stabilite pe baza celor câteva coli întregi care există în circuitul filatelic.

    Din cauzele enumerate mai sus, apreciez (ca opinie personală) că tirajul unei astfel de varietăţi este nerelevant faţă de raritatea mărcii normale. La varietăţile mărcilor clasice, criteriile sunt un pic diferite faţă de cele aplicate/luate în considerare la mărcile mai noi, moderne/contemporane.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pct.1 De acord . Se poate aplica si la emisiunea Locomotive 1987 , val. 5 lei ? ( semnalarea erorii imi apartine )
    Pct.2 Nu am facut referire la o marca obliterata , desi informatiile sunt binevenite .
    Pct.3 Cu mentiunea facuta (usoare urme de sarniera) ,este in stare foarte buna.
    Problema cu tirajul , este o curiozitate personala ; nu intentionez sa vand pentru a ma folosi de acest criteriu .
    Multumesc pentru raspuns si tinem legatura .

    P.S. Va anunt ca am mai gasit un 15 bani Vulturi , cadru interior spart , in zona perlei 3 dreapta .Voi posta saptamana viitoare si marca , pentru a afla parerea dumneavoastra .
    Liviu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Referirea la marca obliterată am făcut-o pentru că la emisiuni ceva mai comune eu urmăresc evoluţia în timp (cea mai timpurie dată, cea mai târzie dat) a defectelor tipice întâlnite, tocmai pentru a vedea pe cât posibil când a apărut defectul de clişeu respectiv.

      Dacă defectul a apărut chiar de la început, atunci se împarte tirajul total la 40 şi am aflat cu o oarecare aproximare tirajul defectului tipic. Numai că asta nu înseamnă că pe piaţă el ar putea valora conform unei scheme de proporţionalitate faţă de marca "standard".

      Treaba e puţin mai complicată, m-am chinuit ani de zile să văd dacă aş putea pune într-o formulă totul. Aşa ceva nu prea e valabil nici măcar la mărcile contemporane, piaţa nu "vrea" formule, se conduce după alte principii.

      Îmi închipuiam că nu e de vânzare, dar am scris totul pentru cei potenţial interesaţi. Sunt lămuriri care nu se pot găsi pe nicăieri.

      Ștergere
    2. Cred ca formula corecta este : stoc ( neutilizate ) 17716 : 40 = ~ 443 coli , asadar 443 marci neobliterate . Cam asta ar trebui sa fie tirajul pentru marca in discutie . Interesant ar fi daca cineva ar avea o coala , in care marca pozitionata col. 1 , rand 2 , sa aiba inelul goarnei corect reprezentat . Este greu , dar poate apare o semnalare . In acest caz datele se schimba . Pana atunci , consider pentru marca respectiva un numar de 443 bucati , neobliterate , posibil a exista .

      Ștergere