sâmbătă, 18 august 2012

Clarificari marca 30 PAR . emisiunea 1862


1.     Marca nu a fost spălată ÅŸi a rămas "amprenta" unei tipărituri de pe hârtia plicului/scrisorii.
2.     Sau o proveni de la liniatura unui album.
3.     Calităţile gumei utilizate (era gumă arabică simplă aplicată cu pensula) sunt destul de slabe în ceea ce priveÅŸte aderenÅ£a. Sunt destule mărci "Principate" care se desprind relativ uÅŸor de pe fragmentele originale.
În plus, sunt vizibile aderenţe de hârtie pe parte gumată. Este clar că a fost dezlipită fără spălare.
Au fost cateva pareri exprimate, la solicitarea mea, de catre o persoana ale carei cunostinte in domeniul filatelic, nu pot fi puse la indoiala si la care apelez pentru a ma sfatui atunci cand am neclaritati . Multumiri si pe aceasta cale pentru amabilitatea si promtitudinea de care da dovada .
 
Intrebare :

Cum au aparut cele doua linii paralele imprimate pe spatele unei marci de 30 Parale emisiune 1862, obliterata cu stampila tip B3 .
 Culoarea linilor este identica cu cea folosita pentru imprimarea marcii de 30 parale . Ele sunt bine vizibile si pe fata marcii si nu neaparat prin transparenta .   Parerile exprimate si prezentate mai sus, au fost facute pe baza unei imagini postate de mine, mai mult sau mai putin clara, interpretarea ei putand crea unele confuzii .
Fiind in posesia marcii, pot afirma urmatoarele :
1.     Marca pastrand urme de guma chiar dupa separarea de “suportul“ pe care a fost lipita, cele doua linii sunt vizibile sub guma si nu pe aceasta .
2.     Daca acele linii s-ar fi imprimat dupa aplicarea marcii ( marca fiind deja gumata ) preluand “amprenta” unei tiparituri, liniile ar fi trebuit sa apara pe guma existenta si nu sub aceasta, sau/si prin separarea marcii sa existe o intrerupere a lor, ceea ce insa nu se intampla . Este putin probabil, daca nu chiar imposibil ca “amprenta“ acestor linii sa fi trecut prin guma fara ca rectilinitea acestora sa nu fie afectata .
Concluzie :
Aceste linii parale au aparut inainte, in timpul sau dupa tiparirea marcilor, coala de tipar  ”suferind” o imprimare accidentala sau voita, motivul fiind deocamdata sper, necunoscut . Nu sunt de acord cu parerea conform careia marca ar fi preluat “ amprenta “ unei tiparituri pe care a fost lipita . Daca cineva are o astfel de “ tiparitura “ ( plic/scrisoare ) unde sa apara linii asemanatoare, rog sa posteze imaginea.
Astept opiniile cat mai multor cititori cu privire la cele prezentate si eventual o confirmare cu un alt exemplar, asemanator macar in parte, apartinand emisiunii  “ Principate “ .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu